Wednesday, July 13, 2011

STOK BARU SAMPAI

assalamualaikum..
bagi sesiapa yg masih belum tahu, angah ingin bagi tahu sekarang angah mulakan bisnes balik. Kali ni angah mula berniaga jual sabun herba.. kelebihan sabun ni, selama angah pakai.. Ia dapat menghilangkan bintik-bintik hitam bintik-bintik putih dan menghaluskan ruang2/ liang2/puri2 pada kulit dan jerawat dengan izin Allah S.W.T. Tapi bukan semua bintik2 hitam boleh hilang seperti tahi lalat dan tanda lahir...hehehe

sempena harga dirham kelantan turun. Angah jual pada harga 1 dirham kelantan (KGT) sahaja sekotak + rm5 untuk kos hantar..

atau dengan harga  rm25 sekotak + rm5(kos hantar).

 stok baru ada dalam 20 kotak.

 Only 1 dirham kelantan. saiz kotak berbanding saiz 1 dirham

 rupa/ bentuk sabun..(nota: mungkin berbeza bagi setiap kotak kerana diproses secara manual)



 

Saturday, July 9, 2011

HARGA TURUN

assalamualaikum..

berita gembira bagi pengumpul2 dan pengguna2 dirham. Harga dirham kelantan (KGT) turun dari rm30 kepada rm25. Beli cepat sebelum harga naik.

Hari ni angah nak bagi satu teka-teki.. Sejak beribu-ribu tahun manusia gunakan duit emas dan perak.. pastu tiba2 je ghaib.. pastu tiba2 je orang guna duit kertas. Teka-teki angah berbunyi begini.. Bagaimana duit emas dan perak boleh hilang dalam masyarakat? Siapakah yang bertanggungjawab? kalau bijak cubalah jawab.  Klu bagi teka-teki tersebut ialah:.


Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau
mendengar Rasullah S.A.W bersabda :- Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Emas Dan Perak. (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)

Thursday, July 7, 2011

SABUN UNTUK DIJUAL

angah jual 1 dirham kelantan je sekotak... murah kan..hehe( sila klik gambar)..
sapa2 nak beli dengan fiat money pun angah terima.. RM25 + RM10(kos hantar)
STOK ADALAH TERHAD!

sesuai untuk kulit yang bermasalah.

dibuat daripada 100% bahan semulajadi tanpa bahan kimia.


Tuesday, June 21, 2011

SIMPANAN PERTAMA

assalamualaikum..

akhirnya angah memiliki simpanan fizikal pertama.. kenapa fizikal? sebab ia boleh disentuh, dipegang, nyata, realiti bukan fantasi, bukan ghaib seperti jin (sistem digital, kad debit, kredit), bukan berdasarkan nombor semata2 pada sehelai kertas yg mungkin bernilai seposen tapi bertulis rm50.. korang juga boleh gigit benda ni kalau nak..hehehe


dirham kelantan.. guane org ghanung ada dirham kelate tapi org kelate sendiri takdok.. dok pahe ambe..hehe
6 keping dirham kelantan 2.975gram perak ketulenan 99.9%.. ni je yg ambe mampu tukar dengan "kertas"(duit kertas).. dulu sehelai kertas merah dan hijau cukup doh kalau nok tukar dengan sekeping dirham tapi lening(sekarang) kena tiga helai kertas merah.. isk3.. "kertas" koho(semakin) murah lening..

Friday, March 18, 2011

Masalah Super Hidden File?

Assalamualaikum..
Kali ni angah nak ajar cara nak selesaikan masalah super hidden. Masalah ni berlaku dalam pendrive angah  disebabkan virus komputer. Gambar dibawah menunjukkan kesannya, angah tidak dapat klik pada kotak hidden untuk unhide file tersebut. File tersebut bernama programming.


Langkah pertama: buka/open command promp

klik start > all program > accessories > command prompt
atau
 buka/open run kemudian taip cmd . kemudian tekan enter


 Langkah kedua:  taip cd.. untuk reverse/close folder
                           taip cd untuk open folder
                           taip C: untuk directory C
                           taip F: untuk directory F jika file yang ingin
                           anda baiki berada pada directory F
                          (senang citer ikut je yg dalam gambar...kui2)

 langkah ketiga: taip dir


langkah keempat: taip attrib -s -h programming  
(programming adalah nama file tersebut jika file korang      
                           bernama comel, sila taip comel.. harap maklum)

sekian terima kasih..

ps: kalau nak senang lagi, pakai je software unhide.. x payah nak taip macam kat atas ni..huhu tapi keselamatan x terjamin. mungkin software tu sejenis spyware/virus..

Sunday, March 6, 2011

Pindah Rumah

assalamualaikum... Tanggal 1 Mac 2011.. angah telah berpindah ke rumah sewa baru.. walaupun sedekat mata memandang, namun lagi dekat hati angah kat rumah sewa lama...haha

Mesti ada sahabat angah yg tertanya-tanya.. why you leave?

Biasalah tu... setiap manusia mempunyai matlamat masing-masing.. Angah berharap dengan perpindahan ni, angah menjadi insan yang lebih baik dari sebelum ni.. angah berharap hari-hari mendatang lebih baik dari semalam..

Kepada kawan-kawan rumah lama, minta maaf kalau angah ada buat salah.... halalkan makan, minum dan segalanya.. kalau ada terguna barang-barang siapa pun...

sebelum angah akhiri post kali ni... jom layan video ni..



and lastly
i love u all my friends...

ps: bila nak add facebook angah ni... berzaman doh nunggu..

Tuesday, February 15, 2011

Dinar, Dirham dan Sistem matawang..

kali ni angah nak cerita salah satu sunnah nabi iaitu penggunaan dinar dan dirham dalam urusan jual beli dan akibat bila kita meninggalkan satu dari sunnah nabi yg terpenting ke dalam hidupan harian kita... kenapa angah kata terpenting? sebab ia membabitkan ekonomi..


dinar ialah duit yg dibuat dari logam emas dan dirham adalah duit yg dibuat dari logam perak..nilai duit tu ada pada nilai logam itu sendiri..
duit kertas plak ialah kertas yg dicop-cop..nilainya pula ditentukan oleh pemerintah, sistem bank, spekulator, dan banyak lagi faktor lain... duit kertas juga dipanggil fiat money atau nama melayunya 'janji hutang'..
 iraqi dinar adalah duit kertas yg tidak bernilai sekarang akibat perang..

pada asalnya duit berfungsi seperti kupon.. biasanya kupon dikeluarkan oleh pihak sekolah atau pihak universiti pada hari carnival tertentu.. selepas kita membayar dengan kupon pada peniaga.. peniaga akan menuntut duit kertas dengan pihak sekolah atau universiti.. begitu juga dengan duit kertas yg kita guna setiap hari, pada asalnya duit kertas ialah janji hutang emas.. selepas kita membayar dengan duit kertas.. peniaga akan pergi ke bank untuk menukarkannya dengan emas...

apa nilai duit kertas sekarang?
cuba korang pergi ketuk pintu bank negara lepas tu korang cakap nak tukar dengan emas.. mesti jawapannya tak boleh.. duit kertas sekarang hanyalah kertas yg bercorak cantik.. itulah akibat bila kita ikut orang yahudi..

fungsi duit kertas pada yahudi...
Kekayaan sebenar(emas) akan sentiasa beredar dikalangan yahudi kerana mereka yg menguasai bank2 dunia.
Duit kertas boleh digunakan untuk mengumpul emas secara senyap.. mereka tidak perlu lagi menjajah untuk mencuri galian emas..
Untuk mengerakkan hamba2 mereka, orang2 yahudi hanya perlu mencetak lebih banyak duit kertas tanpa perlu risau kehabisan emas yg dicipta Allah yg kuantitinya terhad. contohnya tentera amerika.. untuk menanggung kos perang, mereka hanya perlu mencetak lebih banyak duit US dollar..

akibat penggunaan duit kertas?
Harga barang sentiasa naik. .
Sentiasa berlaku peperangan dan penindasan.

PESANAN ANGAH TERUTAMANYA PADA SAUDARA-MARA YG ANGAH SAYANG..
SIMPANLAH EMAS KETULENAN 99.99% SEKURANG-KURANGNYA 80GRAM SETIAP KELUARGA... kalau simpan dinar emas 99.99% lagi bagus, sebab senang nak bayar zakat.. 20 dinar yg disimpan selama setahun diwajibkan bayar zakat sebanyak setengah dinar. 20 dinar bersamaan 85gram emas nilainya lebih kurang RM13 ribu..

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau
mendengar Rasullah S.A.W bersabda :- Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Emas Dan Perak. (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal)


ps: duit digital lagi bahaya dari duit kertas.. sebab tidak boleh disentuh, dipegang, dirasa mahupun digigit sekalipun ...hehe.. lain kali angah citer pasal duit ghaib(digital) plak hehe.. kembalilah kita pada wang sunnah yg berbentuk fizikal dan nyata daripada logam berharga....pesanlah pada anak, cucu, cicit... simpanlah emas..

Monday, February 14, 2011

Habbatus Sauda @ Bijan Hitam

assalamualaikum...
     Selamat menyambut maulidur rasul.. Hari ni angah nak cerita tentang salah satu daripada makanan sunnah nabi  iaitu habbatus sauda. kalau dalam bahasa melayu dipanggil bijan hitam kalau ikut english plak dipanggil black seed..

"tetaplah kamu dengan habbatus sauda sesungguhnya padanya terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali As-Sam(maut)"-al-bukhari


alhamdullilah sejak angah amalkan makan habbatus sauda lebih kurang 4 bulan, dengan izin Allah.. dah lama angah tak demam, jerawat pun kurang. 
Segalanya bermula dari tahun lepas. Angah kerap demam sehinggakan kawan rapat angah kata " ko putus cinta ke?" ....ha3..

angah suruh member beli kat sri petaling yg belum diproses macam gambar kat atas..

macam mana nak amalkan?
-makan mentah2 boleh, campur dalam masakan, dalam air kopi(goreng pas2 lumatkan) dan 1001 macam lagi.. bila campur dalam masakan, rasa makanan tu jadi lagi best.. habbatus sauda kan sejenis rempah..

bunga habbatus sauda.. cantik kan.. 

antara khasiatnya:
Menguatkan sistem kekebalan tubuh 
Meningkatkan daya ingat dan konsentrasi
 
Meningkatkan bioaktivitas hormon
 
Menetralkan racun dalam tubuh,
 
Mengatasi gangguan tidur dan stress,
 
Anti histamin/anti alergi
 
Memperbaiki saluran pencernaan dan sebagai anti bakteri
 
Melancarkan air susu ibu
 
Tambahan nutrisi pada ibu hamil dan balita
 
Anti tumor
 
Nutrisi bagi manusia
 
Anti Oksidan
 
Anti infektif dan broncodialating

 

bila sebut pasal maulidur rasul, selalu terlintas di fikiran... berapa orang yang selalu berarak di tv sambut maulidur rasul yg amalkan sunnah nabi?..

lagi teruk, mereka sambut maulidur rasul tapi memperlekeh sunnah nabi?, sambut birthday nabi tapi lawan cakap nabi? bagi angah sama je golongan ni dengan orang nasrani.. mereka juga sambut birthday nabi Isa a.s. tapi tidak mengikut ajaran yg dibawa nabi Isa a.s.

ps: jom amal sunnah nabi mengikut kemampuan korang.. sunnah nabi kunci kejayaan..

kisah seterusnya yg terlintas di fikiran

..tentang habbatussauda
..dinar, dirham dan sistem matawang
..nasihat dengan harapan dinasihat
..kisah cinta, kawin masa belajar, jodoh
..insan biasa
..sayang menyayangi?
insyallah

KISAH SATU PERJALANAN


pada suatu hari.... "azri nak ikut x pergi comeron highland? kalau lambat, nanti kena tinggal"... tulah antara dialog yg angah ingat....... angah tak sangka plak moto buruk ni bleh naik bukit, bleh tahan jauhnyer plak tu...kui3

kami berkonvoi seramai 7 orang dengan motor masing2.. kami mendaki melalui Tapah kemudian keesokannya turun melalui Ipoh... perjalanan sehala mengambil masa 4 jam setengah.. maknanya lebih kurang 9 jam kami menunggang motor... selepas menginap disana semalaman keesokannya kami melawat kebun strawberi kemudian ladang teh...macam2 peristiwa lucu berlaku. contohnya bila kami order minuman panas tapi sekejap sahaja menjadi sejuk disebabkan suhu sekeliling kami ... tapi itulah kenangan terindah yg tinggal untuk dikenang.. : )

Apa yang best kat atas sana?
entahlah.. tak boleh digambarkan dengan kata2.. yang angah boleh kata " Indahnya alam ciptaan Allah"..

ps: tengok member2 angah.. betapa gembiranya mereka...
     nape ngan gambar angah? .....sebab sejuk kot.. kui3

Sunday, February 13, 2011

novel kehidupan

novel kehidupan menceritakan kisah angah azri.. apa yang angah fikir, buat, dengar dan lain2 yg angah rasa patut dikongsi bersama.. semoga Allah s.w.t memberkati hidup angah, family dekat dan jauh, sahabat2 dan para pembaca blog angah azri.. apa yg baik datang dari Allah dan yg buruk datangnya dari angah sendiri..

kajian Dato' Dr. Fadzilah Kamsah.
JANUARI
  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
  • Pandai mengambil hati orang lain.
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
  • Suka duduk di rumah.
  • Setia pada segala-galanya.
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi